Jämför kreditkort

Vi hjälper dig jämföra och hitta det bästa kreditkortet! Det finns idag ett stort utbud av kort att välja på, och det kan inte alltid vara enkelt. Här listar vi de populäraste kreditkorten.
Kreditkort jämför

Bäst kreditkort 2024

Kreditkort – en händig betalningsmetod för din vardag

Har du någonsin undrat vad ett kreditkort är och hur det fungerar? Kreditkort är ett vanligt betalningskort som erbjuds av olika finansinstitut och ger dig möjlighet att göra köp och betala för dem senare. Det är ett smidigt alternativ som kan användas för att göra inköp både online och i fysiska butiker. I den här omfattande guiden kommer vi att ta en närmare titt på allt du behöver veta om kreditkort och hur du kan dra nytta av dem i din vardag.

Vad är ett kreditkort? En djupdykning i begreppet

Ett kreditkort är ett betalningskort som ger dig möjlighet att göra köp på kredit. Det innebär att du inte behöver betala för dina inköp direkt, utan istället kan du göra det senare, oftast i slutet av en faktureringsperiod. Kreditkort fungerar genom att du får en kreditgräns, vilket är det maximala beloppet du kan spendera med kortet. När du använder kreditkortet dras pengarna från din kreditgräns och du får en faktura som du behöver betala i slutet av faktureringsperioden.

Hur fungerar ett kreditkort? Steg för steg

Att använda ett kreditkort är enkelt och smidigt. Här är en steg-för-steg-guide som förklarar hur det fungerar:
 1. Ansökning: För att få ett kreditkort måste du ansöka hos en bank eller ett finansinstitut. Ansökningsprocessen kan variera, men vanligtvis behöver du fylla i en ansökningsblankett och lämna in nödvändiga dokument.
 2. Kreditgräns: När din ansökan godkänns kommer du att tilldelas en kreditgräns, vilket är det maximala beloppet du kan spendera med kortet. Kreditgränsen baseras på din kreditvärdighet och inkomst.
 3. Kortutfärdande: Efter att din ansökan har godkänts och kreditgränsen fastställts kommer du att få ditt kreditkort utfärdat av banken eller finansinstitutet. Detta kort kan användas för att göra köp överallt där kreditkort accepteras.
 4. Inköp: När du vill göra ett köp med ditt kreditkort, visar du helt enkelt upp det vid kassan eller anger kortinformationen online. Beloppet dras från din kreditgräns och du får en bekräftelse på köpet.
 5. Fakturering: I slutet av varje faktureringsperiod kommer du att få en faktura från banken eller finansinstitutet. Fakturan visar dina köp under perioden samt det totala belopp du är skyldig att betala.
 6. Betalning: För att undvika räntekostnader och avgifter är det viktigt att betala hela fakturan i tid. Om du inte betalar hela beloppet kommer du att bli debiterad ränta på det obetalda beloppet.
Att använda ett kreditkort kan vara fördelaktigt av flera skäl. Det ger dig möjlighet att göra större inköp och sprida ut betalningen över en längre tid. Dessutom erbjuder många kreditkort förmåner såsom poäng, cashback och försäkringar. Men det är också viktigt att vara försiktig och ansvarsfull när du använder ett kreditkort för att undvika skuldsättning och höga räntekostnader.

Fördelar med att använda ett kreditkort

Att använda ett kreditkort kan ge dig flera fördelar. Här är några av de främsta fördelarna med att använda ett kreditkort:
 1. Köpskydd Många kreditkort erbjuder köpskydd, vilket innebär att om ditt köp blir stulet eller skadat inom en viss tidsperiod kan du få ersättning från kreditkortsföretaget.
 2. Belöningsprogram Många kreditkort erbjuder belöningsprogram där du kan tjäna poäng eller cashback på dina köp. Dessa poäng kan användas för att få rabatter, resor eller andra belöningar.
 3. Flexibilitet Kreditkort ger dig flexibilitet att göra större inköp och sprida ut betalningen över en längre tid. Det kan vara användbart när du behöver köpa något dyrt eller vid oväntade utgifter.
 4. Säkerhet Kreditkort är oftast skyddade av säkerhetsåtgärder och du kan enkelt spärra kortet om det blir förlorat eller stulet. Dessutom är du inte ansvarig för obehöriga köp som görs med ditt kreditkort.

Nackdelar med att använda ett kreditkort

Trots fördelarna finns det också vissa nackdelar med att använda ett kreditkort. Det är viktigt att vara medveten om dessa nackdelar innan du bestämmer dig för att ansöka om ett kreditkort. Här är några av de vanligaste nackdelarna:
 1. Räntekostnader Om du inte betalar hela fakturan i tid kommer du att bli debiterad ränta på det obetalda beloppet. Räntekostnaderna kan bli höga om du inte är ansvarsfull med dina betalningar.
 2. Avgifter Vissa kreditkort kan ha årsavgifter eller andra typer av avgifter som du behöver betala för att använda kortet. Det är viktigt att läsa villkoren noggrant för att undvika oväntade avgifter.
 3. Skuldsättning Att använda ett kreditkort kan leda till skuldsättning om du inte är försiktig. Det är lätt att överskrida sin kreditgräns och hamna i en situation där du inte kan betala tillbaka skulden.
 4. Frestelse att Konsumera Att ha ett kreditkort kan öka frestelsen att konsumera och göra impulsköp. Det är viktigt att vara medveten om din budget och inte spendera mer än du har råd med.

Frågor och svar om kreditkort

Här är några vanliga frågor och svar om kreditkort:

Ett kreditkort är ett kort som erbjuder dig möjligheten att betala på kredit. Det fungerar som ett slags lån där du måste återbetala beloppet till kreditgivaren.

Kortet kan användas både online och i fysiska butiker. Varje månad får du en sammanställning från kreditgivaren som visar alla köp du har gjort med kortet och det utestående saldot som du måste återbetala. Du kan välja att betala tillbaka hela beloppet och undvika räntekostnader, eller så kan du välja att delbetala krediten. Det finns alltid ett minimumbelopp som måste betalas tillbaka enligt sammanställningen.

 

Till skillnad från betalkort erbjuder kreditkort olika förmåner, såsom rabatter, bonusar och försäkringar, oavsett hur du använder krediten.

Ett kreditkort fungerar liknande ett vanligt betal- eller bankkort, men skillnaden är att köpen inte dras från ditt banksaldo utan från dina tillgängliga krediter. Du kan betrakta det som att du tillfälligt lånar kreditutrymme från banken eller kreditutgivaren.

 

I slutet av varje månad får du en sammanställning som visar beloppet du har handlat för under de senaste 30 dagarna. Du kan välja att betala tillbaka hela beloppet och undvika räntekostnader, eller så kan du betala tillbaka en del av beloppet, men då tillkommer ränta.

 • Årsavgift
  En årlig avgift som betalas för att få använda kortet. Årsavgiften varierar, vissa kort är helt gratis medan andra kan kosta tusentals kronor. Många erbjuder första året gratis för att du ska kunna prova kortet fullt ut.
 • Ränta
  Ränta tillkommer endast om du väljer att delbetala din faktura. Räntesatsen ligger vanligtvis mellan 10-20%.
 • Avi-avgift
  Om du väljer att delbetala fakturan kan en avi-avgift tillkomma. Vanligtvis ligger denna avgift mellan 0-29 kronor.
 • Uttagsavgift
  En avgift som tas ut när du tar ut kontanter från en bankomat. Vanligtvis är det 2-3% av det uttagna beloppet, men minst 30 kronor.
 • Valutapåslag
  Ett påslag som tillkommer om kreditkortet används utomlands. Vanligtvis är det 1-3% av beloppet.

Effektiv ränta är en term som återspeglar den totala kostnaden för att utnyttja en kredit under ett år. Förutom räntan inkluderar den även andra avgifter såsom årsavgift, avi/fakturaavgift, administrationsavgift och avgift för delbetalning.

 

Kom ihåg: Om du betalar fakturan i tid och återbetalar den utnyttjade krediten uppstår ingen räntekostnad.

Ja, det finns kreditkort som du kan teckna och använda helt gratis. Dessa kort har ingen årsavgift eller avi-avgift.

Det bästa kreditkortet varierar beroende på individuella behov och förutsättningar. Det beror på hur du planerar att använda kortet, vilka förutsättningar du har och hur mycket du värdesätter bonusar och försäkringsförmåner jämfört med låga räntekostnader. Med hjälp av Granska.se kan du själv jämföra kreditkort och hitta det som passar dig bäst!

Vi erbjuder en snabb och enkel jämförelse av kreditkort för att hjälpa dig hitta det bästa kortet för dig.

 

Du kan enkelt sortera efter användningsområde och korttyp, och vi presenterar tydligt viktig information som ränta, årsavgift, kreditgräns och räntefria dagar så att du kan göra ett tryggt val.

 

Vi samarbetar inte med specifika banker eller kreditgivare, vilket gör oss helt oberoende.

Kreditkort för alla tillfällen

Shoppingkort

Kreditkort med bonus

Shoppingkort kan du använda både i fysiska butiker och nätbutiker. Olika bonussystem och cashback-möjligheter ger dig värdecheckar eller utdelningar att nyttja till rabatter, upplevelser, resor och hotellnätter.

Matkort

Med matkort samlar du värdefulla poäng på dina matinköp. Dessa kreditkort utfärdas av välkända matvarukedjor som ICA och COOP. Poängen kan enkelt användas för att få värdecheckar och reducera dina matutgifter.

Kreditkort för resor

Är du en globetrotter som värdesätter ett smidigt kreditkort som alltid fungerar när du är ute och reser? Satsa på ett resekort som ger dig flera fördelar! I dessa kort ingår ofta en generös reseförsäkring som underlättar dig som reser mycket.

Premiumkort

Premiumkortet är det ultimata valet för dig som är beredd att betala extra för att få mer. Det ger status och förmåner som loungeåtkomst på flygplatser, exklusiva evenemang och concierge-service för att hjälpa dig med bokningar.

5 tips för att välja ditt första kreditkort

Att välja rätt kreditkort är en viktig del av att skapa en stabil ekonomisk framtid och bygga upp en god kreditvärdighet. Ett välhanterat kreditkort kan vara till stor fördel, men om det används felaktigt kan det resultera i skulder som blir svåra att hantera under en längre tid. Här är några värdefulla tips att följa när du väljer ditt första kreditkort:

Jämför kreditkort

Steg 1

Välj det bästa kreditkortet för dina behov

Första steget är att välja ett kreditkort som passar din livsstil och dina specifika behov. Fundera över hur du kommer att använda kortet, när du kommer att använda det och var du kommer att använda det.

Om du reser mycket och behöver ett kort som fungerar internationellt kan det vara fördelaktigt att välja ett resekort. Å andra sidan, om du främst använder kortet för att handla kläder och elektronik online, kan ett shoppingkort vara det bästa alternativet för dig. Ta dig tid att jämföra olika kreditkort innan du fattar ditt beslut.

Realistisk budget

Steg 2

Skapa en realistisk budget

Ett kreditkort ger dig ekonomisk frihet genom att täcka oväntade kostnader som kan uppstå under månaden eller möjliggöra planerade inköp, även om du vet att din lön inte kommer förrän nästa vecka. Men det är viktigt att ha en realistisk uppfattning om hur mycket du har råd att spendera utan att hamna i ekonomiska svårigheter vid månadens slut.

 

Försök att hålla dig till 50/30/20-regeln, vilket innebär att du avsätter 50% av din inkomst för nödvändiga utgifter som hyra och mat. Använd 30% eller mindre för saker du vill ha men inte behöver, som till exempel uppdatering av hemelektronik eller den drömsemester du längtat efter. De sista 20% bör du spara eller använda för att betala av skulder. Genom att följa denna strategi kan du hålla dina kreditkostnader i linje med din inkomst samtidigt som du bygger upp en stabil grund för ditt sparande.

Kreditkortsköp

Steg 3

Övervaka dina kreditkortsköp noggrant

Det första du bör göra när du får ditt kreditkort är att skapa en personlig budget och fastställa en månadlig gräns för dina utgifter. Se till att kreditgränsen på ditt kreditkort inte överstiger detta belopp, annars riskerar du att hamna i skuld.

 

När du har fastställt din månadsbudget och kreditgräns är det viktigt att kontinuerligt övervaka dina inköp. De flesta banker erbjuder mobilappar som ger dig snabb och enkel tillgång till information om dina senaste köp. Om din bank inte har en mobilapp kan du logga in på deras webbplats för att få en översikt.

Om du skulle överskrida din budget bör du undvika att använda ditt kreditkort tills du har betalat tillbaka skulden. Genom att visa disciplin i sådana situationer kan du bygga upp en god kreditvärdighet och undvika onödiga kreditkortsavgifter och räntekostnader.

Steg 4

Ha kunskap om kreditkortsavgifter och hur du undviker dem

Genom att noggrant läsa och förstå villkoren kan du undvika oväntade avgifter. Förutom en eventuell årlig avgift kan du undvika de flesta kreditkortsavgifter genom att vara medveten om vissa beteenden.

 

Se till att betala dina kreditkortsskulder i tid för att undvika onödiga räntekostnader och extra avgifter. Välj ett kreditkort som inte tar ut transaktionsavgifter utomlands om du planerar att använda kortet på resor.

 

Registrera dig för autogiro för att alltid betala dina kreditkortsräkningar i tid och undvika missade betalningar. Att betala i tid är även viktigt för att upprätthålla en god betalningshistorik, vilket påverkar din kreditvärdighet positivt.

kreditkortsbonus och cashback

Steg 5

Dra nytta av förmåner och spara pengar med ditt kreditkort

Känner du till alla extra förmåner som ditt kreditkort erbjuder? Genom att vara väl informerad och utnyttja erbjudanden kan du maximera fördelarna och till och med spara pengar.

 

Många kreditkort erbjuder förmåner som sträcker sig utöver bonuspoäng eller resecheckar. Exempel på sådana förmåner kan vara: evenemangsskydd, förlängd garanti, rabatter och erbjudanden, rabatter hos olika nätbutiker, omfattande reseförsäkring och hyrbilsförsäkring.

 

Om du är osäker på vilka förmåner som ingår i ditt kreditkort kan du logga in på ditt konto och granska kreditkortsavtalet eller kontakta kundtjänsten via telefon eller e-post.

Så väljer du det bästa kreditkortet för dig

Att välja rätt kreditkort är en viktig del av att skapa en stabil ekonomisk framtid och bygga upp en god kreditvärdighet. Ett välhanterat kreditkort kan vara till stor fördel, men om det används felaktigt kan det resultera i skulder som blir svåra att hantera under en längre tid. Här är några värdefulla tips att följa när du väljer ditt första kreditkort:

Behöver du betala av skulder?

Om du har flera kreditkort kan du vara bunden att betala mer än nödvändigt för ditt saldo. Då kan ett kreditkort för saldoöverföring vara till stor hjälp genom att konsolidera dina skulder. Genom en mindre avgift kan du överföra alla befintliga kreditskulder till det nya kortet, vilket oftast ger en förmånlig period med låg eller till och med nollränta. Detta gör det betydligt billigare att återbetala det du är skyldig. För andra typer av skulder kan du även använda ett kreditkort för penningöverföring.

Har du en låg kreditvärdighet?

Det finns olika anledningar till varför människor kan ha svårt att upprätthålla en hög kreditvärdighet inom ekonomin. Du kan ha haft tidigare svårigheter med skulder eller så saknar du helt enkelt en omfattande kredit historik på grund av nyligen fyllda 18 år eller nyinflyttad i Sverige. Oavsett situation kan ett kreditkort för att bygga upp kreditvärdigheten vara till nytta. Genom att spendera små belopp på ett ansvarsfullt sätt visar du långivare att du kan lita på när det gäller att ta ytterligare lån.

Vill du göra stora inköp?

Naturligtvis väljer många att använda kreditkort av en enkel anledning: att kunna spendera pengar. Kreditkort fungerar som små lån för alla inköp, vilket gör dem utmärkta för att sprida ut kostnaderna för större köp eller till och med semestrar. Dessutom erbjuder många kreditkort 0% ränta på alla köp inom tre månader eller liknande, vilket sparar dig de vanliga kostnaderna för lån – under förutsättning att du är noggrann med att betala i tid.

Vill du ha belöningar för vardaglig konsumtion?

Det finns en mängd olika kreditkort som erbjuder belöningar baserat på dina köp. Från flygbolagskort som ger dig poäng att använda för flygresor till butikskort som ger förmåner när du handlar hos dina favoritmärken. Det finns även kort som ger dig kontantbonusar baserat på dina inköp. Observera dock att sådana kort passar bäst för personer med stark disciplin och en välfungerande ekonomi.

Jämför kreditkort och hitta det bästa kortet för dig

Jämför kreditkort på Granska.se för att hitta det bästa alternativet för dig. Utforska räntor, förmåner och villkor från olika kreditkortsutgivare och fatta informerade beslut. Ta kontroll över din ekonomi och hitta det perfekta kreditkortet som passar dina behov hos oss.