Vilken typ av kreditkort söker du?

Bästa kreditkortet 2020

[rating_form id="1" rates="%count% röster"]
 • Fria lounger världen över
 • Uppgraderad på resan
 • Omfattande reseförsäkring

Bra premiumvillkor
Med American Express får du fria lounger världen över (värde 8 600 kr/år)! Förtur till eftertraktade evenemangsbiljetter,

Årsavgift

6600 kr

Ränta

24.09 %

Kreditgräns

120000 kr

Räntefria dagar

55 dagar

[rating_form id="1" rates="%count% röster"]
 • Räntefri kredit i upp till 45 dagar
 • Generöst bonussystem
 • Ingen avgift för kontantuttag

Bra kort för shopping
Samla cashpoints hos Norwegian på alla köp du kör med kortet.

Bra kort för resor
Reseförsäkring och avbeställningsskydd ingår. Uttagsavgiften är 0 %. Dessutom får du extra bonus när du bokar din flygresa hos Norwegian.

Årsavgift

0 kr

Ränta

19.99 %

Kreditgräns

100000 kr

Räntefria dagar

45 dagar

[rating_form id="1" rates="%count% röster"]
 • Upp till 8 veckors räntefri kredit
 • Rabatt hos över 300 butiker
 • Ingen årsavgift

Bra kort för shopping
Med re:member flex får generös rabatt hos över 300 e-handlare.

Bra kort för resor
Betala din resa med re:member flex så ingår kompletterande reseförsäkring!

Årsavgift

0 kr

Ränta

17.24 %

Kreditgräns

100000 kr

Räntefria dagar

56 dagar

[rating_form id="1" rates="%count% röster"]
 • Allriskförsäkring ingår i kortet
 • Delbetala köp över 5.000 kr
 • Återbäring från över 200 onlinebutiker

Bra kort för shopping
Återbäring från över 200 onlinebutiker. Prisgaranti om du hittar samma vara billigare i en annan affär.

Årsavgift

0 kr

Ränta

16.90 %

Kreditgräns

100000 kr

Räntefria dagar

50 dagar

[rating_form id="1" rates="%count% röster"]
 • Nio generösa reseförsäkringar
 • Delbetala köp över 5 000 kr
 • Återbäring från över 200 onlinebutiker

Bra kort för shopping
Marginalen Traveler ger dig poäng på alla dina köp, oavsett vad du handlar!

Bra kort för resor
Hela 9 olika reseförsäkringar ingår.

Årsavgift

0 kr

Ränta

16.90 %

Kreditgräns

150000 kr

Räntefria dagar

50 dagar

5 tips när du väljer ditt första kreditkort

Ett kreditkort kan hjälpa dig bygga upp en stark ekonomisk framtid och skapa en utmärkt kreditpoäng, men det kan för den som missköter sig leda till ett berg av skulder som du tvingas kämpa för att kunna betala tillbaka under en lång period.

Innan du skaffar ditt första kreditkort är här några handfasta tips att följa, för att hitta det bästa kreditkortet för dig:

1. Välj det bästa kreditkortet för just dig

Första steget är att välja ett kort som passar ditt ändamål och livsstil. Vad ska du använda kortet till, när ska du använda kortet, och var ska du använda kortet?

Är du en person som reser mycket och behöver ett kort som funkar i världens alla hörn kan du dra nytta av att ha ett resekort, medans om du mest använder kortet till köpa kläder och elektronik på nätet kan ett shoppingkort vara det bästa alternativet. Se till att jämföra kreditkort här på Granska innan du gör ditt val.

2. Sätt en realistisk budget

Ett kreditkort ger dig ekonomisk frihet i form av att kunna täcka oväntade utgifter som dyker upp under månaden, eller kunna planera inköp och handla den där presenten till din partner trots att du vet att lönen först kommer nästa vecka. Men det gäller att ha en realistisk uppfattning om hur mycket du kan spendera utan att få huvudvärk i slutet av varje månad.

Försök att hålla dig till 50/30/20 metoden, vilket kortfattat innebär att du avsätter 50% av din lön på täcka nödvändiga utgifter som bostadshyra, livsmedel. 30% eller mindre på saker du vill ha men inte behöver, t.ex. uppdatering av hemelektronik, eller den där sommarresan du spanat på. Sista 20% bör du avsätta på besparingar och betalningar av skulder. Denna strategi hjälper dig hålla dina kreditkortutgifter i linje med din inkomst samtidigt som du får en stabil grund i ditt sparande.

3. Håll koll på dina inköp med kreditkortet

Det första du bör göra när du skaffar ett kreditkort är att göra en egen kalkyl på hur mycket du har råd att spendera varje månad. Se till att ditt kreditkorts kreditgräns inte överstiger detta belopp – då riskerar du bara att sätta dig själv i knipa.

När du har satt en månadsbudget och en kreditgräns är det viktigt att löpande hålla koll på dina inköp. De flesta banker har en mobilapp så att du snabbt och enkelt kan komma åt information kring dina senaste inköp, annars kan du logga in på deras webbsida för att få en överblick.

Om du skulle gå över din utgiftsgräns ska du undvika att använda kortet tills dess att du återbetalt din skuld. Denna typ av disciplin hjälper dig att bygga upp en bra kreditpoäng  samt håller dig borta från onödiga kreditkortsavgifter och räntor.

4. Var påläst kring kreditkortsavgifter och hur du undviker dem

Om du är noga med att läsa igenom villkor och regler har du chans att undvika oförutsedda avgifter. Med undantag för en årlig avgift kan du undvika majoriteten av kreditkortsavgifterna genom att förutse vissa beteenden.

 • Se till att göra betalningar av kreditkortsskulder i tid för att undvika onödig ränta och extra avgifter.
 • Undvik transaktionsavgifter utomlands genom att välja ett kort som inte debiterar för detta.
 • Betala dina kreditkortsfaktura via autogiro så att du alltid betalar tillbaka i tid och inte missar någon faktura. Att betala i tid är också viktigt för att din betalningshistorik är en viktig faktor i bedömandet av din kreditvänlighet.

5. Utnyttja kreditkortets extra förmåner och spara pengar

Känner du till alla extra förmåner som just ditt kreditkort ger dig? Få bästa möjliga avkastning på ditt kort genom att läsa på och dra nytta av erbjudanden, då kan du även spara pengar!

Många kreditkort erbjuder fler förmåner utöver bonuspoäng eller resecheckar. Exempel på sådana förmåner kan vara:

 • Evenemangsskydd som ger dig pengarna tillbaka utan självrisk om du skulle bli sjuk och missa konserten du bokat in.
 • Förlängd garanti på elektronik och vitvaror som köpts med kortet.
 • Rabatter och erbjudanden på hotellbokningar & resturangbokningar.
 • Rabatter hos nätbutiker, vissa kort ger dig upp till 15% på allt du handlar online.
 • Heltäckande reseförsäkringar om du bokat resan med kortet.
 • Hyrbilsförsäkring, slipp teckna dyra försäkringar hos hyrbilsbolaget om ditt kort redan har denna försäkring.

Om du undrar vilka förmåner som ingår i ditt kreditkort kan du logga in på ditt konto och granska ditt kreditkortsavtal eller ringa / maila kundtjänst.

Olika typer av kreditkort

Shoppingkort

Ett shoppingkort passar dig som tänkt använda kortet till att handla i fysiska butiker och i nätbutiker. Olika typer av bonussystem och cashback-system gör att du kan få värdecheckar eller utdelningar som kan växlas mot rabatter, upplevelser, resor och hotellnätter.

Matkort

Med ett matkort samlar du poäng på all mat du handlar. Ofta är dessa kreditkort utfärdade av matvarukedjor så som ICA och COOP. För varje krona du spenderar i dessa butiker erhåller du bonuspoäng att använda för värdecheckar och minskade matutgifter.

Bensinkort

Om du primärt använder ditt kreditkort till att tanka din bil (bensin, diesel, etanol) privat eller som företag så är detta det perfekta kortet. Spara upp till 25 öre per liter genom den drivmedelsrabatt som erbjuds när du betalar din tankning genom ditt kort.

Resekort

Är du en globetrotter som värdesätter ett smidigt kreditkort som alltid fungerar när du är ute och reser? Satsa på ett resekort som ger dig flera fördelar! I dessa kort ingår ofta en generös reseförsäkring som kan innehålla t.ex. bagageförseningsskydd, avbeställningsskydd och försäkring som täcker flygförseningar.

Premiumkort

Toppskiktet av kreditkort för dig som är beredd att betala lite extra för att få ut betydligt mer av ditt kreditkort. Kallas även ibland för platinumkort eller vipkort. Kortet ger dig status och fördelar på flera sätt, loungetillgång på flygplatser världen över, inbjudan till exklusiva event och nattklubbar eller concierge service som kan hjälpa dig med bordsförfrågningar på en lyxig resturang i Miami, eller ordna fram de bästa sittplatserna på en El Clasico fotbollsmatch.

INNEHÅLL PÅ SIDAN

Frågor och svar om kreditkort

Vad är ett kreditkort?

Ett kreditkort är ett kort som du kan betala med på kredit. Krediten kan liknas vid en typ av lån som måste betalas tillbaka till kreditgivaren.

Kortet går att använda både hos webbutiker och fysiska butiker. I slutet på varje månad skickar kreditgivaren en sammanställning till dig som informerar om alla köps som gjort på kortet och det utestående saldot du ska betala tillbaka. Du kan välja att betala tillbaka hela beloppet på en gång och på så vis helt slippa ränta, men du kan också välja att delbetala den använda krediten. Dock finns det alltid ett minimum belopp att betala tillbaka, vilket framgår på sammanställningen.

Till skillnad från ett betalkort så ger ett kreditkort dig olika typer av förmåner såsom rabatter, bonusar och försäkringar som kan utnyttjas oavsett hur krediten används.

Hur fungerar ett kreditkort?

Ett kreditkort kan liknas med ett vanligt betal/bankort, men med skillnaden att köpen som görs med kortet inte dras från ditt banksaldo, utan från dina krediter. Du kan se det som att du tillfälligt lånar kreditutrymmet av banken eller kreditutgivarn.

I slutet av varje månad får du en sammanställning på vilket belopp du handlat för under de senaste 30 dagarna. Du kan sedan välja att betala tillbaka hela detta belopp och då slippa räntekostnader, eller betala tillbaka en del av beloppet, men det är då ränta tillkommer.

Vilka kostnader har ett kreditkort?

 • Årsavgift – En avgift som betalas årligen för att du ska få använda kortet. Årsavgiften varierar stort, vissa kort är helt gratis medans andra får du betala tusenlappar för. De flesta erbjuder första året gratis, för att du ska få testa kortet fullt ut.
 • Ränta – En ränteavgift tillkommer först vid det tillfälle du väljer att delbetala din faktura. Räntan ligger vanligtvis i spannet 10-20%.
 • Avi-avgift – Väljer du att delbetala din faktura så kan en avi-avgift tillkomma. Vanligtvis rör det sig om 0-29 kr.
 • Uttagsavgift – En uttagsavgift är en avgift som uppstår när du tar ut pengar ur en bankomat. Vanligtvis rör det sig om 2-3 % av det uttagna beloppet, men minst 30 kr.
 • Valutapåslag – Ett valutapåslag är en avgift som tillkommer om kreditkortet används utomlands. Vandligtvis rör det sig om 1-3 % av beloppet.

Vad är effektiv ränta?

Effektiv ränta är ett begrepp som speglar den totala kostnaden för en utnyttjad kredit under ett år. Förutom räntan har man då räknat in alla andra avgifter som exempelvis

 • Årsavgift
 • Avi/fakturaavgift
 • Administrationsavgift
 • Avgift för delbetalning


Kom ihåg: Betalar du faktura i tid och betalar tillbaka den kredit du nyttjat så uppstår aldrig någon räntekostnad.

Finns det gratis kreditkort?

Ja, det finns kreditkort som man kan kan teckna och använda helt gratis. Dessa kort har ingen årsavgift eller avi-avgift. 

Vilket är det bästa kreditkortet?

Vilket kort som är bäst är väldigt individuellt och beror helt på vad du tänkt använda kortet till, vilka förutsättningar du har och hur pass mycket du värdesätter bonusar och försäkringsfördelar kontra låga räntekostnader.

Varför jämföra kreditkort hos oss?

Vi låter dig snabbt och enkelt jämföra kreditkort så att du ska hitta ett som passar dig bäst.

Det är lätt att sortera på användningsområde och korttyp, och vi presenterar sedan alla dem viktigaste faktorerna såsom ränta, årsavgift, kreditgräns och räntefria dagar lättöverskådligt så att du kan känna dig trygg i ditt val.

Vi samarbetar inte heller med några särskilda banker eller kreditgivare, utan är helt oberoende.