Meny

Jämför bilförsäkringar

Om du äger och kör en bil i Sverige så måste du enligt svensk lag ha en bilförsäkring. Det finns flera olika typer av bilförsäkringar, och priserna varierar stort beroende på vilket typ av skydd och säkerhet du önskar, vilken typ av bil du äger och hur många mil du kör.

För att kunna avgöra vilken försäkring som passar dig och din bil bäst behöver du först fundera på vilket typ av skydd du vill ha om olyckan skulle vara framme. Vilken bil du har spelar också en stor roll när det kommer till priset på försäkringen. En nyare bil är betydligt dyrare att försäkra än en begagnad bil.

Bästa bilförsäkringen 2023

[rating_form id="1" rates="%count% röster"]
  • Bra försäkring om du kör begagnad bil
  • Snabb och smidig skadeservice
  • Allrisk ingår utan extra kostnad

Trafikförsäkring

Ja

Halvförsäkring

Ja

Helförsäkring

Ja

Valdes 185 gånger
[rating_form id="1" rates="%count% röster"]
  • Bra täckning på försäkringen
  • ICA Bonus på försäkringskostnaden
  • Trafikolycksfall och Krishjälp utan självrisk

Trafikförsäkring

Ja

Halvförsäkring

Ja

Helförsäkring

Ja

Valdes 196 gånger
[rating_form id="1" rates="%count% röster"]
  • Billig bilförsäkring
  • Samla dina försäkringar och få -20% rabatt
  • Snabbt och enkelt att teckna

Trafikförsäkring

Ja

Halvförsäkring

Ja

Helförsäkring

Ja

Valdes 231 gånger

Olika typer av bilförsäkringar

Det finns vanligtvis tre olika försäkringstyper att välja på när du ska teckna en försäkring till din bil.

Trafikförsäkring

För att få äga och köra en bil i Sverige är det sedan 1929 lag på att du måste inneha en trafikförsäkring. Om fordonet är i trafik så är det ägaren till bilen som måste ha en trafikförsäkring. Detta gäller även om fordonet blir stulet eller har körförbud. Största skälet till att denna försäkring är obligatorisk och uppkom är för att skydda tredje mans skador eller egendom vid exempelvis en trafikolycka. Den enda gång du inte behöver en trafikförsäkring är om ditt fordon är avställt.

Halvförsäkring

En halvförsäkring är en försäkring som på skyddsnivån lägger sig mellan trafikförsäkring och helförsäkring. Den ger dig ett bättre skydd än om du endast skulle ha en trafikförsäkring, men innehåller inte samma skydd som en helförsäkring gör. En halvförsäkring ger dig förutom en trafikförsäkring även delkasko, vilket innebär ersättning för bland annat glasskador, brand och maskinskador. Skulle du råkat ut för en olycka och behöver assistans så kan du dra nytta av räddningsförsäkringen som innebär att ditt fordon blir bärgat och förare och eventuella passagerare får transport. Skulle du hamna i en tvist vid en olycka, så får du hjälp med rättsskydd.

En halvförsäkring ger dig också ersättning om din bil skulle bli stulen eller utsatt för stöldförsök. Detta gäller även biltillbehör som t.ex. bilstereon.

En halvförsäkring passar dig som har en gammal bil med ett lägre värde.

Helförsäkring

En helförsäkring är vanligtvis det mest täckande försäkringen som ger dig bäst skydd som bilägare. Förutom trafikförsäkring och delkasko så ger den dig även ersättning för vagnskada, som då kan täcka skador som uppstår på din bil vid en trafikolycka som du har orsakat, eller annan yttre olyckshändelse så som fallande träd, kollision eller om du kört i diket.

En helförsäkring är att rekommendera om du har en nyare bil som saknar vagnskadegaranti. Har du redan en vagnskadegaranti så räcker det många gånger med en halvförsäkring för att få samma skydd.

Sveriges mest sålda bilar 2019

Här listar vi vilka bilar och bilmodeller som sålts allra mest i Sverige 2019. Statistiken är baserad på antal nyregistrerade bilar 1 januari till 31 december 2019.

Bilmodell Antal (st) Andel (%)
Volvo S60/V60 23 179 6,51
Volvo S90/V90 14 715 4,13
Volkswagen Golf 14 223 3,99
Volvo XC60 13 091 3,68
Volkswagen Tiguan 11 666 3,28
Volkswagen Passat 8 908 2,50
Kia Niro 7 887 2,22
Volvo XC40 7 600 2,13
Nissan Qashqai 6 394 1,80
Kia Ceed 6 242 1,75

INNEHÅLL