Meny

Hyreshöjning 2019 – Så påverkar det dig

Hyreshöjning 2019 bostad

Runt om i Sverige pågår just nu hyresförhandlingar för nästa år. Hittills har omkring 290 000 lägenheter fått sin hyra spikad för 2019. Hyresgästföreningen meddelar att en genomsnittlig hyreshöjning uppgår till 1,75 procent hos kommunalt ägda bolag och 1,90 procent hos privata hyresvärdar.

Nu är parterna överens om att Stockholms stad ska införa en systematisk hyressättning som omfattar cirka 60 000 hyresrätter i de allmännyttiga bolagen. Hyresgästföreningen Region Stockholm, Familjebostäder, Stockholmshem och Svenska Bostäder har i dag tecknat en principöverenskommelse för hur systemet ska införas under de kommande åren.

–Vi har nu en större spridning i årets förhandlingar jämfört med de senaste åren mellan företag som inte höjer hyran alls till höjningar uppåt 2,35 procent. Det är ett styrkebesked som visar att förhandlingssystemet fungerar och bygger på lokala överenskommelser.

Säger Erik Elmgren, förhandlingschef på Hyresgästföreningen

Budgetmotionen från Moderaterna och Kristdemokraterna har vunnit budgetomröstningen i riksdagen. Konsekvenserna blir bland annat slopat stöd till nyproducerade hyresrätter och avskaffat stöd till kommuner för ökat bostadsbyggande.

–Det är mycket glädjande att parterna i Stockholm nu kommit överens om principerna för Stockholmshyran och det är viktigt att arbetet med systematisk hyressättning även fortsätter på andra orter. Med systematisk hyressättning utvecklar vi dagens förhandlingssystem där hyresgästers generella värderingar får mer genomslag i hyressättningen och det är ett utmärkt sätt att relatera hyror till varandra på ett bättre sätt inom dagens bruksvärdessystem.

Säger Erik Elmgren, förhandlingschef på Hyresgästföreningen
Hyreshöjning 2019
Hur påverkar hyreshöjningen 2019 din privatekonomi?

Denna hyreshöjning kan du förvänta

Allmännyttig hyreshöjning

Antal företag med yrkande 59
Antal lägenheter med yrkande 239810
Vägt yrkande för dessa lägenheter 2,79 %
Antal företag med överenskommen hyra 81
Antal lgh med överenskommen hyra 260350
Vägd hyresförändring för dessa 1,75 %
Tvister 6

Privat hyreshöjning

Antal företag med yrkande 24
Antal lägenheter med yrkande 40925
Vägt yrkande för dessa lägenheter 3,22 %
Antal företag med överenskommen hyra 121
Antal lgh med överenskommen hyra 39804
Vägd hyresförändring för dessa 1,91%

 

Andra nyheter